06.03.2023 11:23:41
BETON NEDİR? BETON SINIFLARI NELERDİR?


BETON NEDİR? BETON SINIFLARI NELERDİR?



Beton dediğimizde ilk aklımıza her ne kadar soğuk, devasa, gri yapılar gelse de aslında birçok zerreciğin ve bileşenin karşımı ile meydana gelen nihai yapılar diyebiliriz. Günümüzde bir hayli trend olan gayrimenkul sektörünü içinizden takip etmeyen neredeyse yoktur değil mi ? Şuanda bile bu bilgileri okuyarak vakit harcamanız bunu ispatlıyor. Maalesef ülkemizde haber değeri taşıyan ve günlerce konu edindiğimiz ama ev alırken pekte dikkate almadığımız bir konu var. Ne diye mi düşünüyorsunuz ? Tabi ki de depremden bahsediyoruz...

Acı olaylar hepimizi derinden etkiliyor bu doğru.. Lakin bunun için önlemlerimiz neler ? İşte orası tartışılır. Neyse, değerli okuyucularımız bugün sizlerle deprem gerçeğini tartışmayacağız. Biz üzerimize düşen deprem esnasında insanların maddi/manevi hasar almamalarını sağlayacak bazı ip uçlarını konu edindik.

Devasa rezidanslardan, gökdelenlerden tutun daire ve müstakil yapıda ki gayrimenkullerin inşasında kullanılan ''Beton'' unsurundan başlayabiliriz. Beton geçmişini incelediğimizde : Beton, yaklaşık olarak değişik şekillerde ve genel anlamda 5000 yıldan beri kullanılmaktadır. Eski Mısırlılar kil harcını piramitlerin yapımında kullanmışlardır. Harç kireç taşının (CaCO3) ısıtılması ve karbondioksit gazının (CO2) çıkarılması ile elde edilmekteydi. Elde edilen kireç, agrega ile karıştırılarak harç olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra CO2 olarak sertleşen orijinal CaCO3 veya kireç taşına çevrilmekteydi. Su ile sertleşen hidrolik çimentonun bulunuşu, Romalılara kadar uzanır. Romalılar kireç hamurunu, pozolanik volkanik küle karıştırmaktaydılar. Bu amorf silisten oluşan pozolan, suyun mevcudiyetinde alkali ile kimyasal olarak reaksiyona girerek silis jeli olarak sertleşir.(vikipedi)

Pozolan kelimesi, maddenin bulunduğu Pozzuoli isimli İtalyan kasabasından gelmekteydi. Bu konuda ilk patent İngiliz James Parker'e 1796'da verilmiştir. 1824'te de İngiliz duvarcısı Joseph Aspdin kireç taşını kille yakarak bir bağlayıcı madde, çimento elde etti. Portland Adası'ndaki kireç taşına benzediği için Portland çimentosu ismini verdi. Bundan sonra yapılan evler barajlar yollar çimento karıştırılan agregalarla yapılmaya başlandı.(vikipedi)

Ülkemize ve hatta günümüze gelecek olursak, betonarme yapıların özellikle ülkemizde çoğunlukta olduğunu görürüz. Beton dediğimiz yapı içerisinde birden fazla bileşenleri barındıran yapıdır. Özü itibariyle agrega adını verdiğimiz; kum, çakıl, mıcır, taneli mineral malzeme ile onların birbirine yapışmasını sağlayan çimento ve sudan oluşur. Betonun sınıfları vardır, bu ayrımla belirlenmiş her bir beton sınıfının dayanma gücü ve maliyetleri farklılık göstermektedir. Beton sınıfları concrete (beton) kelimesinin baş harfi olan "C" ile ifade edilir. Yaygın beton sınıfları; C16, C18, C20, C25, C30, C35, C40, C45, C50 beton sınıflarıdır. Örneğin C20, 28 günlük karakteristik basınç dayanımı 20 MPa yani 200 kgf/cm² olan betondur.

C20 beton günümüzde inşaat sektöründe kullanılan en dayanıksız, güçsüz betondur. C20 betonun 1 cm² si, 200 Kg bir yüke dayanabilecek şekildedir. Günümüzün inşaat teknolojisinde bu oran çok düşük kalmaktadır. Bu beton sınıfı genel olarak ''Grobeton'' olarak kullanılmaktadır. (Grobeton :  Bina temelini yaparken zemini düzlemek için kullanılan 15-20cm kalınlığında dökülen ve içerisinde inşaat demiri bulunmayan betondur.)

Beton sınıflarını detaylandıracak olursak ;

C25 beton : 1 cm² si, 250 Kg yük taşıma kapasitesine sahip olan beton sınıfıdır. Maliyeti düşürmek adına tercih edilir. C25 beton sınıfının yapılarda ki güvenliği ve dayanıklılığı sağladı söylenemez.

C30 beton1 cm² si, 300 Kg yük taşıma kapasitesine sahip olan beton sınıfıdır. Deprem bölgelerinde özellikle yapılacak inşaatın en az beton sınıfının C30 olması elzemdir.

C35 beton : 1 cm² si, 325 Kg yüke dayanabilecek durumdadır. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal afetlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır. C35 beton, günümüz şartlarında en dayanıklı beton sınıfındandır desek yanlış söylemiş olmayız.

Bu bilgiler ışığında almayı ya da kiracı olarak oturmayı hedeflediğiniz binanın dayanıklılığını bir kaç soruyla asgari düzeyde öğrenme imkanına sahip olabilir, gelecek planlarınızı bu bilgiler ışığında şekillendirebilirsiniz.

Saygılarımızla...


Paylaş