23.02.2023 11:07:00
Mücavir Alan Nedir ? "Mücavir Alan Sınırı" ile "Belediye Sınırı" Arasındaki Fark Nedir?

Mücavir Alan Nedir ?

Mücavir alan; imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş alandır.  (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı)

Mücavir alan bakanlıkça kısa haliyle bu şekilde tanımlanabilmektedir. Tanımı detaylandıracak olursak; idari olarak bir sınırı ifade etmemekle birlikte kontrol, sorumluluk ve denetim adına belediyelere verilen yetkidir. Mücavir alan imar bakımından belediyenin kontrolü ve sorumluluğu içerisindedir. Bu alanlar belediye merkezine yakın olmak zorunda değildir. Zaten belirttiğimiz üzere sadece yetki ve denetim açısından belediyeye verilen bir sorumluluktur. Farklı bir belediyenin sınırları içine girmediği sürece belediye merkezine yakın olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Peki Mücavir Alan Sınırı ile Belediye Sınırı Arasındaki Fark Nedir ?

 Bakanlığın ayrımına göre : "Belediye", Belde halkının ortak yerel gereksinmelerini karşılayan ve belde hizmetlerini gören kamu tüzel kişiliğine sahip yerel yönetim kuruluşudur. “Belediye Sınırı”, bir belediyenin Yasa kurallarına göre belirlenen sınırlarıdır.  İl ve ilçe merkezlerinde zorunlu olmak üzere, nüfusu 5000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulmaktadır. Belediye, mahalli yöneticisi olan idari birimlerdir. Belediyeler, o çevre halkı tarafından seçilen bir belediye Meclisi ile bir Belediye başkanı tarafından yönetilir. Gerek idari, gerekse mali bakımdan bağımsız olan bir teşekküldür.    Köy, mahalli idare teşkilatının en küçük yerleşim yeri, muhtar ile tüzel kişiliğe sahiptir. Mücavir alan sınırı ise belediye sınırlarının dışında, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti adına verilmiş olan sınırdır.    Belediye ya da il, ilçe ve köy sınırları birer idari sınırdırlar. Mücavir alan idari sınır değildir. Örneğin, bir alanda belediye kurulup, belediyenin seçilmiş organlarının iş başına gelmesi bu alan içindeki köylerin idari varlığı ve tüzel kişiliğinin sona ermesine yol açar. Oysa bir köyün mücavir alan sınırlarına alınması, köyün idari ve tüzel kişiliğinin sona ermesi anlamına gelmez.



Paylaş