07.12.2022 12:54:58
ROAS Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

ROAS Nedir?

ROAS teriminin Türkçeleşmiş karşılığı, aynı zamanda bu terimin tanımı olarak da kullanılabilir. “Return on Ad Spend” kelimelerinin baş harfleri ile ortaya çıkan ROAS’ın Türkçesi, “reklam harcamalarının geri dönüşü ve/veya getirisi” şeklindedir.

Reklam maliyetlerinin verimli kullanılmasını sağlayan ROAS, dijital reklamlar için hesaplanan ve takip edilen bir pazarlama metriğidir. Spesifik bir reklamın gideri ile o reklam sayesinde doğan gelir göz önüne alınarak elde edilen ROAS değeri, reklamın sayısal performansını net bir şekilde ortaya koyar.

ROAS Hesaplaması Nasıl Yapılır?

ROAS hesabı yapmak, gelecekteki reklam stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olur. Basit bir denklem ile reklam performansını yüzdesel oran ile ölçebilir, hedefinize ulaşıp ulaşamadığınızı görebilirsiniz. Google Ads ve Facebook, bu araçlar ile verdiğiniz reklamların ROAS değerini sizin için hesaplar. Kendiniz hesaplamak istiyorsanız, söz konusu denklem şöyledir:

  • ROAS = (Reklam Geliri / Reklam Maliyeti) x 100

ROAS değeri hesaplarken reklam sayesinde elde edilen gelir, reklam için ödenen ücrete bölünür ve sonucun yüzdesel oranını görebilmek adına 100 ile çarpılır. Örneğin 150 TL ödenen bir reklam sayesinde 450 TL tutarında satış yapılması durumunda;

  • ROAS = (450/150) x 100

şeklinde bir hesaplama yapılır. Bu işlem sonucunda elde edilen ROAS değeri 3 ya da %300 olarak ifade edilir.

Elde Edilen ROAS Değeri Nasıl Yorumlanır?

ROAS değerini hesaplamak, tek başına çok bir anlam ifade etmez. Elde edilen ROAS değerini okuyabilmek, yorumlayabilmek ve analiz edebilmek gerekir. Yukarıdaki örneğe dönecek olursak, ROAS’ın 300 olması, reklamın oldukça başarılı sonuçlar verdiğini gösterir. Bu sonuç, her 1 TL reklam harcamasına karşılık 3 TL gelir elde ettiğiniz anlamına gelir.

Yapılan dijital reklam çalışmasının başarısız olduğu senaryoları da düşünmek gerekir. Örneğin 200 TL ödenen bir reklam üzerinden 50 TL gelirin elde edildiği bir senaryoda;

  • ROAS=50/200*100

şeklinde bir denklem ortaya çıkar. Elde edilen ROAS 0,25 ya da %25 olur ve reklamdan zarar edilen bir durum olarak yorumlanır.

Kısaca yüzdelik ROAS değerinin 99 ve altı olması zarar, 101 ve üzeri olması kâr olarak yorumlanabilir. 100 olduğunda ise kâr ya da zarar durumu ortaya çıkmaz, reklam gideri ve elde edilen gelir eşit demektir.


Kaynak : İdeasoft


Paylaş